Prednosti LED rasvete

Sa obzirom na to da je LED rasveta sve popularnija, rešili smo da napravimo jedan mali vodič koji će vas u par osnovnih stavki naučiti sve što treba da znate o LED rasveti i pomoći vam u izboru odgovarajuće rasvete vaš dom ili poslovno okruženje.

Sigurno ste do sada dosta puta čuli ili pročitali zašto je bolje izabrati LED osvetljenje u odnosu na klasičnu sijalicu, kao i o mnogobrojnim prednostima i koristima LED rasvete. Kad uporedite LED rasvetu sa ostalim “štedljivim” vrstama rasvete koje su dostupne na današnjem tržištu, videćete da je LED rasveta na prvom mestu kad je reč o ušteti energije, međutim ovo nije i jedini od razloga zbog kojih je bolje da se pređe na LED rasvetu.

 Evo glavnih prednosti LED rasvete u odnosu na konvencijalnu:

  • Energetska efikasnost. Za LED rasvetu se smatra da je izvanredan štediša električne energije. Za razliku od klasičnih sijalice, kod LED sijalica se 80% električne energije pretvara u svetlost, dok se samo 20% gubi i pretvara u neke druge oblike energije, kao što je toplota. Poređenja radi, kod klasične sijalice samo 20% elektične energije se pretvara u svetlost dok se ostalih 80% gubi na toplotu. Zbog toga inkadescentne sijalice imaju i desetostruko veću potrošnju električne energije u odnosu na LED sijalicu.

 

  • Dugotrajnost. Dug vek trajanja LED sijalica ističe se kao prednost broj jedan u odnosu na ostale vrste rasvete. Led sijalice i svetiljke mogu da rade i preko 100.000 sati, što bi drugim rečima značilo da im je dužina radnog veka 11 godina neprekidnog rada. Ako biste ostavili LED sijalicu da radi 8 sati dnevno svaki dan, trebalo bi oko 20 godina da prodje da biste morali da je zamentine novom sijalicom. Kod ove stavke izuzetno je bitno izabrati i pravog proizvođača rasvete, jer se na tržištu danas nalazi i dosta nekvalitetne rasvete koja se uvozi sa istoka i u suštini zbunjuje potropače jer ne daje pravu sliku životnog veka LED rasvete.

 

  • Ekološki su proizvod. LED rasveta u sebi ne sadrži toksične hemikalije. Većina standardnih sijalica u sebi sadrži mnoštvo šetetnih materijala, kao što je živa, koje mogu biti opasne za ljude i okolinu. Posebno su opasne halogene i fluorescentne (kod nas na štedljive sijalice) koje se od sledeće godine povlače iz prodaje u celoj Evropskoj uniji jer mogu biti jako štetne kada se razbiju. Takođe LED rasvetu je moguće reciklirati, što će pomoći da se smanji emisija ugljen – dioksida i više vodi računa o životnoj sredini.

 

  • Nema UV zračenja. LED sijalice proizvode vrlo malo infracrvene svetlosti i gotovo nimalo UV zraka. Zbog gorepomenutih karakteristika, LED rasvetu smatraju vrlo pogodnom za robu i materijale koji su osetljivi na toplotu, kao i za osvetljenje UV osetljivih materijala koji se uglavnom nalaze u muzejima, galerijama, arheološkim nalazištima, itd. LED sijalice se takođe uveliko koriste u megamarketima i mesarama, kako bi se produžila svežina i kvalitet izložene hrane.

  • Raznoliki dizajn i mogućnost upravljanja. LED rasveta moze da se kombinuje u bilo kom obliku kao i boji. Dobro dizajniranu LED rasvetu možete koristiti kako biste postigli fantastične svetlosne efekte, ne samo za oči, već i za celokupno raspoloženje i prilagoditi svetlost ambijentu, ma kakav on bio.  LED svetlosne uređaje takodje možete kontrolisati i putem kontrolera ili mobilnih aparata, prikačiti na glasovne komande ili paliti putem senzora, stoga je njihovo korištenje prava zabava i svojevrsan spektakl svetlosti.

 

  • Otpornost na niske i visoke temperature. Mogućnost rada u izuzetno niskim ili ekstremno visokim temperaturama. LED rasveta je idealna za rad u prostorima gde vlada kako niska, tako i visoka temperatura. Od fabrika, ulica ili kuhinja u kojoj temperatura jako varira, LED sijalice i svetiljke su idealne za ovakav prostor.


Nadamo se da smo vam ovim kratkim tekstom makar malo približili prednosti i benefite korištenja LED rasvete, jer kao što smo već naveli, energetska efikasnost nije jedini razlog zbog čega se sve veći broj ljudi, kako domaćinstava tako i fabrika, kancelarija i poslovnih prostora odlučuje upravo za LED rasvetu.

Stručni tim Kompanije Blagojević vam stoji na raspolaganju ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nejasnoća vezano za LED rasvetu. Mi se rasvetom bavimo već više od dvadeset godina i sarađujemo sa renomiranim liderom u osvetljenju kompanijom Philips, kojoj je sijalica upravo i prvi proizvod.

Pišite nam na office@kompanijablagojevic.com ili nas pozovite 021/ 2155-888.