Muzej Savremene Umetnosti, Beograd

Kompanija Blagojević je ove godine nagrađena sa čak tri nagrade, kako za predan rad tako i za veliki doprinos u osvetljenju na našim prostorima, a posebno se ističe nagrada za projekat od velikog kulturološkog značaja – Muzej Savremene Umetnosti u Beogradu.

Ovaj muzej se sada nalazi na vrhu liste muzeja koje morate posetiti u Evropi i privlači ogroman broj stranih turista, koji do sada nisu imali prilike da čuju za našu zemlju, a njegovom lepotom i izgledom se sada ponose svi Beograđani.

Muzej savremene umetnosti zatvoren je za javnost 2007. godine zbog radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade na Ušću. Projekat je sačinjen tako da integriše savremene pristupe u projektovanju složenih sistema muzejske tehnologije, a u finalnoj fazi rekonstrukcije kompletno je zamenjena rasveta.

Savladati samu geometriju zgrade predstavljalo je veliki izazov. Muzej se sastoji iz pet spratova različite visine, od kojih su neki osvetljeni prirodnom svetlošću dok su drugi u totalnom mraku, dok su svi smešteni u vrlo malo prostora za rad. Projektanti Kompanije Blagojević zajedno sa arhitektom Dejanom Todorovićem morali su savladati niz prepreka kako bi se zadovoljili tehnički zahtevi i obezbedila neophodna količina svetlosti.

LED tehnologija bila je bez pogovora najbolje rešenje zbog niske potrošnje električne energije, dugotrajnog životnog veka svetiljki kao i niske toplotne emisije. Dodatno, bilo je neophodno ukloniti ultravioletno (UV) i infracrveno (IR) zračenje samih svetlosnih tela kako bi se sprečili rizici oštećenja izloženih umetnina. Specifikacija je takođe zahtevala temperaturu boje od 4000 kelvina, indeks reprodukcije boja (CRI) za sve izložbene delove morao biti veći od 90 i daljinski kontrolni sistem koji će između ostalog biti u stanju da na komandu usmeri svetlost na određeni eksponat.

Posle obimnog istraživanja, arhitekta se odlučio za Philips StyliD PerfectBeam projektore sa uglom od 7 do 43 stepena, koji osvetljuju umetničke slike. DALI kontroleri su omogućavali precizno podešavanje intenziteta svetlosti, kao i 16 predefinisanih programa osvetljenja. Ova tehnologija garantuje neverovatnu fleksibilnost, maksimalnu manipulaciju svetlošću i mogućnosti da se svetlo prilagodi svakoj slici.