OŠ Đura Jakšić – Srpska Crnja

OŠ Đura Jakšić – Srpska Crnja

Kod projektovanja osvetljenja ove škole u potponosti se vodilo računa o zahtevima Investitora i ispunjavanja najnovijih evropskih normi za osvetljenje škola. Radovi su izvedeni u potpunosti po projektu, tako da su učenici i nastavnici dobili kvalitetno LED osvetljnjenje na koje su izuzetno ponosni i zadovoljni.

Osvetljenje u školi je kombinacija konvencionalnog i LED osvetljenja. Konvencionalno osvetljenje je korišćeno u hodnicima i sanitarnim čvorovima, dok su u svim ostalim prostorijama korišćene svetiljke sa LED izvorima svetlosti. Ovom sanacijom osvetljenja je ostvarna znatna ušteda u potrošnji električne energije. Potrošnja električne energije koja se troši na osvetljenje pre sanacije je bila 44,6 kW, dok je posle sanacije ta potrošnja snamnjena na 17,9 kW, što dovodi do zaključka da se ovom sanacijom smanjila potrošnja električne energije 26,7 kW ili izraženo u procentima 59,87 %. Ovaj podatak još više dolazi do izražaja, ako se zna da se u ovoj školi odvija nastava u dve smene (jedna je smena za osnovnu školu, dok je druga smena za srednju školu), tako da je osvetljenje uključeno od ranog jutra, do kasno uveče.

Svaka prostorija u školi je tretirana kao posebna celina. U fiskulturnoj sali se umesto neadekvatnih svetilji za taj prostor (fluo svetiljke snage 3x36W), koristio Philips LED reflektor tipa CoreLine Tempo oznake BVP120. Ono na čemu smo posebno ponosni u ovom projektu su osvetljnje učionica, kabineta, biblioteke i zbornice. Za generalno osvetljenje tih prostorija su korišćene svetiljke tipa CoreLine Surface oznake SM120V, koje imaju dodatnu optiku sa oznakom VAR-PC koja smanjuje blještanje, tako da ove svetiljke ispunavaju najstrožije evropske kriterijume za školsko osvetljenje. Za osvetljenje školskih tabli smo koristili viseću svetiljku tipa CoreLine Trunking oznake LL120X dužine 3,4m sa asimetričnom svetlosnom raspodelom. Ostale prostorije kotlarnica, radionica i arhiva u školi su takođe osvetljene sa svetiljka sa LED izvorima svetlosti.

Za tehnički prijem objekta su rađena i svetlotehnička merenja, koja su pokazala da objekat zadovoljava sve evropske norme za osvetljenje ovakvih objekata.

Kompanija Blagojević d.o.o. Novi Sad je ponosna na realizaciju ovog projekta, posebno imajući u vidu zadovoljstvo korisnita tog prostora, što se može videti u prilogu jedne televiske stanice, koji se može videti ovde: